Haaa,,,,ni lah dia.. Jemput-jemput Cik AmoYz..hihihi....
Alhamulillah,,walaupun jemput-jemput, tapi aku berjaye mendapat pujian..
Ada yang kate lembut tepungnya dan luar garing biapun dah sejuk berjam-jam lamanya....
Nak tahu rahsianya???
Okay ni bahan-bahan dia:-
350g tepung gandum
1 cubit garam
1/2 cawan air suam
1 cawan air (untuk tambahan sedikit sahaja, jangan terlalu cair)
1 keping roti keping direndam air
Untuk Hiasan:
Lobak/Kentang - di cincand atau potong dadu
Isi Sotong/Udang di potong dadu
Bebola Sotong/Ketam/Udang - Potong dadu dan pastikan halal ye!!!
Untuk menambah rasa manis, hiriskan bawang besar halus-halus dan ikan bilis yang separa tumbuk.
Step:
Gaulkan semua bahan. Kacau sehingga sebati dan rata.
Kacau dengan satu arah sahaja.
Agak-agak tepung dah gebu, boleh la digoreng dengan minyak yang sudah panas.
Setelah kekuningan bolehlah di angkat dan dihidang bersama sos kegemaran anda!!!
Tips: Roti yang direndam dan dicampur ke dalam adunan akan melembutkan lagi tepungnya..
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment