yuhuuuuuuuuuuu...wassupp....
Korang perasan tak sejak dua menjak ni,, cuaca kita jap panas giler, kejap hujan jekkk....
Bila time panas gila tu, tekak ni asyik nak minum ais jek kan??
Rasa nak makan aiskrim jek basahkan tekak...
Haaa....pe kata korang ikut macam aku ni. JOm buat aisrim sendiri.... bukan susah pun..
Korang buat malam sebelum tido, bangun pagi dah kerass....hooyehhhh...
Nak buat macam-macam perisa pon boleh...
Ingat pulak masa mak aku buat aiskrim sendiri sebagai bisnes sampingan di rumah...
Kejap kejap budak datang...
Nek rimas gakkk...tapi duit masyukkk...dulu jual 10sen, tapi sekarang aku tengok kat kedai 20 sen dah sebatanggg..
Mudah jek pun,,bahan-bahan nye:
Plastik Eskrim...selalu kat kedai plastik luar dia ade gambar gorila
Gula
Air
Perasa Kordial
Bahan tambahan - asam, isi buah, kacang merah, cendol, dan lain2 mengikut perisa apa yang anda nak...
tapi nak ikat plastik dia tuhhh,,pergh memerlukan skill..
Pastikan masa ikat tu ada ruang udara sedikit tinggal ye, supaya nanti masa proses mengeras tu, eskrim tak pecah...
Dalam kes aku ni, aku wat eskrim perisa asam boi...
So letak lah sebiji dua asam boi sebelum ikat tuh..
Tapi nak lagi sedap, asam boi tuh korang rebus dulu dengan sedikit gula...
rasa dia lagi ummmmpphhh
MAsamm dan manisssss
Pasti mencongkam...
tapi disebabkan kemalasan aku...aku malas nak wat macam tuhh
Yang tu belum keras lagi,,aku baru jek letakkk dalam fridge...
Haaa...yang ni dah sedia untuk di makan...
Teringat pulak masa mak aku jual kat umah dulu....
ade perisa nenas dan cempedak lagi..
siap mak aku masak isi buah2 tuh campur sekali..
pergghhh,,kecurrr
memang terbaikkkk!!!
No comments:
Post a Comment