Hye...malam ni, aku berpeluang makan stemaboat yang dimasak sendiri bersama kakak. Pergh,,memang shedap habes lah...Puas hati dapat makan banyak. yelah, aklau pegi restauran mahu berpuluh ringgit habis. Dahlah kira per head lak tu.. Mampuiiihh duit aku..huhu
haha...my niece sempat lak mengendap time aku snap pic ni.. |
Ha..tu la hasil nya. Dah nak habis dah.. Siap dengan bekas steamboat satu set lagi beb. Senang kalau wat sendiri ni, kita leh pilih bahan yang kita suka jek. Tak apyah nak tumis-tumis sup dia tuuuu...too oil nanti.. Habislah berat badan aku nanti...sekarang nak makan yang rebus-rebus jek...
Korang nak cuba?? Ha,,ni resepi yang aku masak tadi..
Sup Steamboat:
2 ulas Bawang Putih
6 biji Cili Kampung
1 camca Lada Sulah/putih
1 biji Kentang dipotong dadu (untuk maniskan sup)
1 camca Garam
1btg Serai
1biji Limau Kasturi(diperah airnya-untuk hilangkan hanyir dan bau)
###Untuk lebih enak, letakkan pes tom yam. tadi tak letak sebab dah habis..huhuhu..tapi still sedap gak.
Bahan Steamboat:
Bebola Ketam (pastikan yg halal dan keluaran bumiputera)
Udang/Sotong
Ayam (dipotong dadu)
-Buang kulit untuk kurangkan kalori dan lemak.
Fish Cake/Ball (pastikan yg halal dan keluaran bumiputera)
Aneka Scallope (pastikan yg halal dan keluaran bumiputera)
Sayur- Jagung, Brokoli, Kobis bunga, Lobak, Bendi
Cara:
- Reneh kesemua bahan sup sehingga mendidih
- Masukkan bahan steamboat setelah air mendidih.
- Tunggu 5 minit dan boleh dihidangkan bersama sos yong tau fu...
Selamat Mencuba Tak perlu lagi ke Restoran Nelayan, Sabak, Johnnys...Anda leh mencuba sendiri di rumah..hihi... Boleh jadikan menu untuk majlis berbeku, harijadi dan sebagainya....(^__^) |
No comments:
Post a Comment