SELAMAT DATANG-WELCOME-AHLAN WA SAHLAN

Scrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace Layouts

Semua contengan di sini adalah hak cipta terpelihara tuan tanah. Segala salinan dan tampalan tidak dibenarkan sama sekali ya!!! Apa jua hasil paparan di sini adalah titik peluh dan perah otak tuan tanah. Tuan tanah punya hak mutlak untuk buat apa sahaja. Sebarang komen membina dan menghina di jemput dengan tangan terbuka. Kepada yang berminat dan sokong, jutaan terima kasih ya. Pada yang tak suka dan dengki, terima kasih juga ya. No body perfects, i've tried my best.Blog ini hanya lah untuk hiburan, menjadi kawan dan diari tuan tanah. Ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam..!!!Thank you for visiting this blog. Please enjoy...(^__^)

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Wednesday, January 26, 2011

Resipi Rasa-rasa

25 hb Jan yang lepas merupakan birthday abang iparku... So,akak aku buat lah sedikit makan-makan..Menu adalah Soto... Then my mom lak datang bawak laksa terengganu bersama pengat nangka.. pergh,,shedap siutttttt.. Lama sudah tak makan pengat nangka nih...

Ha, ni lah dia pengat nangka bersama sagu

Erm, kali ni aku nak share resipi kepunyaanku..huhu,,resipi macammana nak buat sambal kicap yang shedap.. Tak tahulah, family kata sambal kicap aku shedap,,tak sama macam orang lain punye... Wallahu'alam....

Ha,ni la sambal kicap cik siti

Okay,,resipinya seperti berikut..

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
12 biji cili kampung
1 biji cili besar
5-10 biji kacang ditumbuk
1 camca kecil gula merah
1 mangkuk kicap masin

Bawang-bawang, cili, dan kacang hendaklah digoreng terlebih dahulu sehingga naik bau dan garing.
Kemudian boleh lah dikisar sekaligus dengan masin sehingga hancur semuanya. Bagi yang menggunakan kicap masin, boleh lah mencampurkannya dengan sedikit gula merah unutk menambahkan sedikit perasa. Namun, bagi mereka yang menggunakan kicap manis, tidak perlu rasanya menambahkan gula ke dalam kerana dikhuatiri ia akan terlalu manis. Dan anda juga boleh memerahkan sedikit air limau ke dalamnya untuk menambahkan lagi kesedapan.

Kebiasaanya sambal kicap ini boleh di makan bersama sup-sup, goreng pisang, ubi, keledek mahupun cekodok bilis. sambal kicap ini akan kelihatan pekat dan likat kerana adanya bawang yang telah digoreng dan dikisar. sambal kicap ini boleh bertahan sehingga sebulan jika disimpan di dalam peti ais.

Selamat mencuba...

Ni lah gambar sup ayam...untuk dijadikan hidangan soto

Sambal kicap memang sinonim dimakan bersama sup, soto...

Nasi empit bahan wajib untuk soto
Ha,,lagi satu resipi aku nak share dengan korang ialah bergedil kentang.. Yang ni aku belajar dengan akak aku,,huhuh

Bahan-bahan:

10-12 biji kentang direbus/digoreng
1 biji bawang besar dimayang halus
1 ulas bawang putih dimayang halus
Daun saderi
Daun sup
Isi Ayam dicincang halus
Bawang goreng segera

Mula-mula, lenyek kentang yang telah direbus/digoreng sehingga lumat. Masukkan bawang goreng segera dan bawang-bawang yang dimayang tadi. Kacau rata, dan masukkan daun-daun sup dan saderi yang telah dipotong halus. Uli sehingga rata dan bulat-bulatkan. Kemudian celupkan bebola kentang tadi ke dalam salutan telur sebelum digoreng didalam kuali yang betul-betul panas.

Selamat mencuba

Dibulat-bulatkan


Saluti dengan telur


Digoreng dengan kuali yang betul panas


Siap digoreng
So, boleh lah makan bergedil ni dengan soto tadi..nyum nyummmmmmm...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...