Ha, ni lah dia pengat nangka bersama sagu |
Erm, kali ni aku nak share resipi kepunyaanku..huhu,,resipi macammana nak buat sambal kicap yang shedap.. Tak tahulah, family kata sambal kicap aku shedap,,tak sama macam orang lain punye... Wallahu'alam....
Ha,ni la sambal kicap cik siti |
Okay,,resipinya seperti berikut..
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
12 biji cili kampung
1 biji cili besar
5-10 biji kacang ditumbuk
1 camca kecil gula merah
1 mangkuk kicap masin
Bawang-bawang, cili, dan kacang hendaklah digoreng terlebih dahulu sehingga naik bau dan garing.
Kemudian boleh lah dikisar sekaligus dengan masin sehingga hancur semuanya. Bagi yang menggunakan kicap masin, boleh lah mencampurkannya dengan sedikit gula merah unutk menambahkan sedikit perasa. Namun, bagi mereka yang menggunakan kicap manis, tidak perlu rasanya menambahkan gula ke dalam kerana dikhuatiri ia akan terlalu manis. Dan anda juga boleh memerahkan sedikit air limau ke dalamnya untuk menambahkan lagi kesedapan.
Kebiasaanya sambal kicap ini boleh di makan bersama sup-sup, goreng pisang, ubi, keledek mahupun cekodok bilis. sambal kicap ini akan kelihatan pekat dan likat kerana adanya bawang yang telah digoreng dan dikisar. sambal kicap ini boleh bertahan sehingga sebulan jika disimpan di dalam peti ais.
Selamat mencuba...
Ni lah gambar sup ayam...untuk dijadikan hidangan soto |
Sambal kicap memang sinonim dimakan bersama sup, soto...
Nasi empit bahan wajib untuk soto |
Bahan-bahan:
10-12 biji kentang direbus/digoreng
1 biji bawang besar dimayang halus
1 ulas bawang putih dimayang halus
Daun saderi
Daun sup
Isi Ayam dicincang halus
Bawang goreng segera
Mula-mula, lenyek kentang yang telah direbus/digoreng sehingga lumat. Masukkan bawang goreng segera dan bawang-bawang yang dimayang tadi. Kacau rata, dan masukkan daun-daun sup dan saderi yang telah dipotong halus. Uli sehingga rata dan bulat-bulatkan. Kemudian celupkan bebola kentang tadi ke dalam salutan telur sebelum digoreng didalam kuali yang betul-betul panas.
Selamat mencuba
Dibulat-bulatkan |
Saluti dengan telur |
Digoreng dengan kuali yang betul panas |
Siap digoreng |
No comments:
Post a Comment