SELAMAT DATANG-WELCOME-AHLAN WA SAHLAN

Scrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace LayoutsScrolling Glitter Text Generator & Myspace Layouts

Semua contengan di sini adalah hak cipta terpelihara tuan tanah. Segala salinan dan tampalan tidak dibenarkan sama sekali ya!!! Apa jua hasil paparan di sini adalah titik peluh dan perah otak tuan tanah. Tuan tanah punya hak mutlak untuk buat apa sahaja. Sebarang komen membina dan menghina di jemput dengan tangan terbuka. Kepada yang berminat dan sokong, jutaan terima kasih ya. Pada yang tak suka dan dengki, terima kasih juga ya. No body perfects, i've tried my best.Blog ini hanya lah untuk hiburan, menjadi kawan dan diari tuan tanah. Ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut diam..!!!Thank you for visiting this blog. Please enjoy...(^__^)

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Sunday, October 23, 2011

Macaroni Carbonara ala malay style

Yuhuuuu..... hari ni amoy nak share post special..kenapa special sebabnye for the first time amoy masak western style nih.. sebelum ni tengok je orang masak takpun makan je yang orang masak..

Semuanya bermula bila pergi giant tadi nak beli barang-barang keperluan kereta, pusing-pusing giant terpandang udang yg segar bugar.. ermm,tetiba macam nak masak, lama dah tak masak sebab sibuk... then, teringat lah pulak, aritu kat opis ade opismate bawak spaghetti carbonara.. dan diwaktu itu juga teringat kat rumah, still ada baki makaroni tempoha hari...pe lagi....start lah cari bahan-bahan nya... kat situ jugak aku google resepi guna blackberry.. nasib ade ko blackberry ku...hahahah




ni lah hasilnya....erm, tak tahu lah sedap tak... first try kan... tapi yang ni aku guna paste ready made.. nak wat yang original tak tahu... kol my sister dia bagi resepi,, alamak macam leceh je..beli yang dalam tin je lah ek...hahaha....


RESEPI dari aku...hahaha..setelah diolah sendiri dan dicampur-campur dari resepi yang lain..

Bahan-bahan:

1 tin    Carbonara Prego tin biru (boleh juga guna Cheese & Herb Prego tin kuning)
1 tin    Mushroom ayam brand
1 ketul  Dada ayam
200g  Isi udang
Sedikit Cheese pamesan/ cheese cream (saya tak letak sebab tak suka rasa cheese yang kuat)
Sedikit susu segar (saya tak letak....takut muak sangat sebab tekak melayu)


Bahan tumisan:

1 biji   Bawang merah di mayang/didadu
3 ulas  Bawang putih dicincang/ditumbuk
Sedikit Lada sulah
Sedikit Lada Hitam
Sedikit serbuk perasa (saya pakai kiub ayam)

Pasta:
Macaroni hendak lah direbus dahulu dengan dicampur sedikit minyak zaitun dan garam (tapi saya pakai minyak masak je)


Hiasan:
Tomato
Daun Pasley
Cili Kampung dimayang -bagi mereka yang suka pedas..hehehe


Cara-cara:
  1. Tumis semua bahan sampai naik bau wangi.
  2. Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam masak dan kering air
  3. Tuangkan prego 1 tin tadi dan kacau hingga rata
  4. Tambahkan sedikit bahan perasa, lada sulah, lada hitam, kiub ayam dan gaul.
  5. Tambahkan isi udang dan kacau lagi sehingga menggelegak.
  6. Bagi mereka yang suka kan lebih cheese, tambahkan cheese dan susu segar.
  7. setelah itu campurkan tomata yang dipoton dadu untuk hiasan. Boleh tambah cili benggala jika mahu ataupun aple hijau.
  8. Saya tambah cili potong untuk tambah pedas yer...heheheheh..yang ni optional...
  9. Kemudian bolehlah dihidangkan dengan markaroni yang dah direbus dan ditoskan.

Info tambahan:
Ade sesetengah resepi mereka menggunakan telur, sebab tu kita tengok sesetengah carbonara dia macam likat dan bersalut ketul-ketul. Kalau nak cuba silakan lah yer..tapi saya malassss...hahahahahaha


Yeayyyy,,yummy!!!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...